HTML

Sakkjátszmáim elemzése

Időrendben bemutatott saját sakkjátszmáim elemzése Célközönség: kezdőktől mesterjelölt minősítéssel rendelkezőkig bárki illetve azok, akik említésre kerülnek a bejegyzésekben

Utolsó kommentek

Friss topikok

Ajánlott blogok

Oktatás: megnyitási sakkcsapdák

2008.01.06. 19:53 Bumika

1986 júniusában részt vettem az akkoriban legszínvonalasabb, nyílt ifjúsági versenyen, az Agrár Kupán. A magyar versenyzőkön kívül csehszlovákok, románok és jugoszlávok is képviseltették magukat. A versenyt két csoportban hirdették meg, az elsőben csak úttörők (általános iskola 5-8. osztály) indulhattak, a másikban bármely ifi. Bizonyára érdekes lett volna megtudni, hogy mire lettem volna képes kategóriámban indulva, de belém bújt a kisördög és mások lebeszélő szándékát figyelmen kívül hagyva az ifjúsági csoportba neveztem.

Az úttörőknél egyébként több jónevű sakkozó is indult: Horváth Péter, Czebe Attila (ma már mindketten nemzetközi nagymesterek), Izsák Gyula, Fáncsy Imre, Peredy Ferenc, Kahn Evarth, Szűk Balázs (ma már mindannyian nemzetközi mesterek), Arnold Ferenc, Koczka Zsolt (akik a FIDE mesteri címig jutottak el) és címmel nem rendelkező, de mesteri játékerőig eljutó sakkozók. És akkor még nem is említettem a külföldieket (Tomas Polák, Vitezslav Rasik stb.).

Az úttörő csoport versenyében (85 fő), a hét fordulót követően két külföldi végzett az élen, utánuk pedig a következő volt a sorrend:

3. Arnold Ferenc (Honvéd) 5,5
4. Horváth Péter (Pécs) 5,5
5. Izsák Gyula (Statisztika) 5,5
6. Gémesi András (MÉM) 5,5
7. Szabó Zsolt (Honvéd) 5,5
8. Horváth József (Volán) 5,5
9. Miroslava Frckova (Prága) 5
10. Fáncsy Imre (Pét) 5
11. Peredy Ferenc (Vízügy) 5

Közülük többen ugyanebben az évben az Úttörő Olimpia országos döntőjében is szerepeltek és ott is nagy csatát vívtak. De térjünk vissza hozzám.

Az ifjúsági csoportban 97-en indultak, és bár itt is jelen volt néhány későbbi címviselő illetve a verseny idején is már erős játékos, nem volt sok esélyem, hogy összemérjem az erőm velük. Az első fordulóban világos színnel, az MTK-s Huszár Attilával kezdtem.

Amikor valaki egy számára új megnyitást tanulmányoz, az ismerkedést nem a változatok bemagolásával kellene kezdenie. A legfontosabb annak megértése, hogy mi a célja az adott megnyitásnak, a különböző figurák általában hol állnak a legjobb helyen, milyen célra érdemes használni a tiszteket. Tanpéldaként is szolgáló játszmák lehúzásával kell rögzíteni a típus terveket és motívumokat és meg kell ismerni a csapdákat.

A bécsi megnyitás első ránézésre semmilyen izgalmat sem rejt. Ez azonban nem tükrözi a valóságot, bizonyos változatai a királycselbe mennek át, arra pedig nem az elhúzódó manőverező küzdelmek a jellemzőek. Azonban nemcsak az f4-es bécsi változatok rejtenek csapdát...

1.e4 e5 2.Hc3 Hc6 3.Fc4 Fc5?! (akkoriban ezt a felállást nem tartották jónak, mert a játszma folytatásának mintájára világos pozícióelőnyt érhet el) 4.Vg4! (jó lépés és ravasz csapda egyben, a helyes válasz g6)


4. ...     Vf6? (sötét beleesik a csapdába)
5. Hd5!  Vxf2+
6. Kd1   Kf8
7. Hh3   h5!? (érdekes javítási kísérlet az "ősjátszmához" képest - lásd a parti után)
8. Vg5   Vd4
9. d3     Fe7
10. Hxe7?! Hgxe7?! (Hcxe7 erősebb)
11. Bf1  d5? (Hd8 kellett volna)
12. c3!  Vc5
13. exd5 Hxd5
14. Vg6 Fg4+
15. Kc2  Hd8
16. Hg5  Kg8? (sietteti a véget)
17. Bxf7! és vesztett állásban sötét túllépte a gondolkodási idejét.

Az említett játszma (Aljechin vs. NN /szimultán/) a következőképp alakult: 7. ... Qd4 8.d3 Fb6 9.Bf1 Hd8 10.c3 Vc5 11.Hg5 Hh6 12.Vh4 d6


és itt Aljechin 4 lépéses mattot jelentett be (már ha jól emlékszem, mert elég rég volt). A megoldást találja meg ki-ki maga.

Szólj hozzá!

Címkék: sakk

A bejegyzés trackback címe:

https://sakkjatszma.blog.hu/api/trackback/id/tr62287329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása