HTML

Sakkjátszmáim elemzése

Időrendben bemutatott saját sakkjátszmáim elemzése Célközönség: kezdőktől mesterjelölt minősítéssel rendelkezőkig bárki illetve azok, akik említésre kerülnek a bejegyzésekben

Utolsó kommentek

Friss topikok

Ajánlott blogok

Oktatás: huszármanőver a király elleni támadáshoz

2008.01.04. 20:08 Bumika

Következő versenyem a Tarantella Kupa volt. Egy évvel korábban a megyei sakkozók mellett a Mereszjev SE és Hajdúszoboszló néhány fiatal sakkozója képviseltette magát. Ebben az évben a Mereszjevesek mellett Papp Béla bácsi edzéseiről ismert arcokkal, számos jóismerőssel találkoztam. Az első helyre is reális esélyem volt, ám a hatodik fordulótól gellert kapott a játékom.

Kezdetben világossal elért győzelmek sötéttel játszott döntetlenekkel váltakoztak. Ha ez a verseny végéig kitartott volna, eredményes stratégiának nevezhetném. Az első fordulóban egy kezdő ellen nyertem, a másodikban Statisztikás barátommal, Zsubori Lacival gyorsan remiztünk.

A harmadik körben a gyöngyösi Nagy Gyuri ellen nyertem, majd a Mereszjeves Farkas Gyulával szemben, miután a megnyitásban kihagytam egy egyszerű gyalognyerést, nehéz védekezéssel megszereztem a fél pontot. Gyula egyébként 3. helyen végzett az Úttörő Olimpia országos döntőjében pár hónappal később.

Az ötödik fordulóban Morra-cselben, egy szép huszármanőverrel vertem a Mereszjeves Horváth Tamást, aki egy évvel később megnyerte a 15 éven aluliak korosztályos bajnokságának elődöntőjét.


Bármely taktikus ebben az állásban a király elleni támadásra szavazna. Kérdés persze, hogyan lehet áttörni sötét védelmét.

19.Hd2! b5
20.He4  He7?? (Tamás gyanútlan)
21.Hf6+!!

és sötét még nem adta fel, hanem Kh8-at lépett és Hxe8-at követően a 33. lépés után kapitulált. A huszár nem üthető, mert 21. ... gxf6 22.exf6 Hd5 23.Vxh6 Hxf6 24.Fxf8 Bxf8 25.Vg5+ Kh8 26.Vxf6+ Kg8 27.h6 után a matt védhetetlen.




A Morra-csellel először Papp Béla bácsi edzésein találkoztam, később Mészáros András térített át 1.e4-re és ajánlotta a sziciliai védelem ellen. Igazán jó elméleti anyagot, az 1981-es, külföldön kiadott Flesch János könyvön alapuló de bővített elemzést Horváth Imrétől kaptam 1985 tájékán. Emlékeim szerint akkoriban Ő is a Mereszjevben sakkozott.

Szólj hozzá!

Címkék: sakk

A bejegyzés trackback címe:

https://sakkjatszma.blog.hu/api/trackback/id/tr70284969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása