HTML

Sakkjátszmáim elemzése

Időrendben bemutatott saját sakkjátszmáim elemzése Célközönség: kezdőktől mesterjelölt minősítéssel rendelkezőkig bárki illetve azok, akik említésre kerülnek a bejegyzésekben

Utolsó kommentek

Friss topikok

Ajánlott blogok

Oktatás: a mattfeladványok jelentőségéről

2007.12.23. 12:36 Bumika

Emlékeim szerint az 1984-es korosztályos versenyt követően kerültem Papp Béla bácsi, mesteredző kezei alá. Emlékszem, hogy a kezdők oktatásában fontos szerepet szánt a kevés bábos mattfeladványok bemutatására. Edzéseit a Statisztikai Hivatal ebédlőjében tartotta, ott ültük körül azt a táblát, amelyen egy-egy 2 lépéses mattfeladvány kulcslépését kellett bemutatnia a leggyorsabb megfejtőnek. Az egyébként végjáték őstehetség Izsák Gyulával (ma már nemzetközi mester) próbáltam lépést tartani, nem sok sikerrel.

A mattfeladványok fejtése kihagyhatatlan feladat kezdőknél. A képlet egyszerű: a sakkot mattra játszák, mattot pedig akkor tudunk adni, ha ismerjük a mattképeket. Néha azért sikerül önállóan felfedezésre jutni a tábla mellett...

A korosztályos verseny első fordulójában, kicsit előnyösebb állásban gyalogot néztem el Peredy Feri (ma már nemzetközi mester) ellen. Kisebb gondolkodás után minőséghátrányra egyengettem a pozíciót. Állásom így is vesztéssel kecsegtetett, ám hirtelen támadt egy különös ötletem.

34. g5!  B7xa6
35. Hh2 Bh1 (Feri gyanútlan)
36. Hg4 Bxh3?? (vesztő lépés)
37. Hf6 Bh4+
38. Kg3

1-0 (mivel Bg8 matt ellen nincs védelem)

36. .. Bha1 után még mindig sötét áll jobban, hiszen Hf6-ra Ba8 védi a mattot.


Ezt a mattképet tábla mellett fedeztem fel, és így egy vesztett állást fordítottam meg. Aki sok mattképet ismer, könnyebben találja meg a király elleni támadás helyes módját.

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: sakk

A bejegyzés trackback címe:

https://sakkjatszma.blog.hu/api/trackback/id/tr85273173

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Imagenes de amor tiernas y romanticas 2018.02.12. 18:46:59

Big things expected of freshly tattooed Green Bay Packers cornerback Sam Shields - ladies shoes

Trackback: Haga clic en la siguiente página del sitio web 2018.01.14. 02:16:07

Diós kosárka diétásan - Fitness-diéta- fittdieta.blog.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása